tiistai 30. kesäkuuta 2020

Tupsuja ja viitankulmia


Tsitsit – tupsut Jeesuksen viitan kulmissa.
Joita harvemmin Jeesuksesta maalatuissa kuvista löytyy.
Oli Jeesuksella ne kuitenkin.
Ainakin Matt.9 ja Luuk.8 luvuissa kun se verenjuoksua sairastanut nainen parani tupsua koskiessaan.

Tupsut itse Jumala määrää 4Moos.15:38-40: "Puhu israelilaisille ja sano heille, että heidän on sukupolvesta sukupolveen tehtävä itsellensä tupsut (tsitsit) viittojensa kulmiin (kanaph) ...”
Tupsujen tarkoitus oli että ”... muistaisitte kaikki Herran käskyt ja ne täyttäisitte...”

Tarkoituksen huomioiden verenjuoksu-naisen toiminnassa on ristiriitaa.
Herran käsky kun 3Moos.15:19, 25 on että naisen sairastamassa taudissa oli saastainen, ja jokainen joka häneen koskee saastui myös.
Nainen ei lain mukaan olisi saanut mihinkään väentungokseen edes mennä saati vasiten käydä jonkun vaatteen tupsuja hiplailemaan.
Jos siis nainen ei olisi parantunut siinä silmänräpäyksessä, olisi koko sen sakin Jeesusta myöten pitänyt pestä vaatteensa, peseytyä vedessä ja olla saastainen iltaan asti.
Siitäpä naispolo olisikin kiitosta saanut.
Ei ihmekään että yritti piilokkain toimia.

Tämän huomioiden tarinaan liittyy enemmänkin kuin vain että olipa hienoa että sairas tuli terveeksi.
Haggai 2:12-14 Jumala esittää kysymyksen että kuinkapäin ihmisillä pyhittymisen ja saastumisen tartutus kulkee ja toteamukseksi tulee että saastuttaa kyllä voivat mutteivat pyhyyttä siirtää eteenpäin.

Se, että nainen parani, eikä niin että Jeesus olisi saanut hänestä saastaisuustartunnan, oli merkki, että nyt oli tässä joku, joka ei kuulunut Haggaissa esitettyyn määritelmään ihmisistä ja jossa pyhyyden ja saastaisuuden tartunnan kulkusuunta kääntyi toisinpäin kuin kaikilla muilla ihmisillä.

Ja kun vielä otetaan Malakia 4:2: ”Mutta teille, jotka minun nimeäni pelkäätte, on koittava vanhurskauden aurinko ja parantuminen sen siipien (kanaph) alla...”
Huomaa sana ”kanaph”, sama sana kuin viitan kulmasta (jossa se tupsu oli). ”Vanhurskauden aurinko” on tässä tietenkin kielikuva Jumalasta, niin kuin Psalmissa 84 sanotaan: ”...Herra Jumala on aurinko...”.
Joten tämänkin tarinan tarkoitus ei ole vain kertoa hauska tarina ihmeestä vaan siinä ilmaistaan Jeesuksen todellinen henkilöllisyys.
Ihmiskunnan ulkopuolelta tullut ”Vanhurskauden Aurinko” tai ”Maailman valkeus/valo”.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti