keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Psalmi 119 salaisuudesta


Room.10:4 ”Sillä Kristus on lain loppu, vanhurskaudeksi jokaiselle, joka uskoo.” Sanovat kieliä osaavat että vähän harhaanjohtava suomennos. Kun siitä saattaa saada mielleyhtymää että Jeesus olisi antanut piutpaut Mooseksen laille.
Vaikka itsekin Jeesus Matt. 5:17 sanoo: ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään”.

Sanovat kreikkaa osaavat että ”lain loppua” parempi käännös olisi ”lain päämäärä”, ”lain tarkoitus”, jotain semmoista kuin loppupäätelmä, johon kaikki yksityiskohdat johtavat ja liittyvät.
Aramealaisesta käännetyssä vielä kivemmin: ”Sillä se, mitä se kirjoitettu sana odottaa, on hän, Messias...”
Ja että aramean sana tulee auringon nousun odotuksesta.
Että Messiaassa laki ei kumoudu vaan kirkastuu ymmärrettäväksi.

Niin että ei Jeesus suinkaan romukoppaan VT:n lakia paiskannut. Noudatti ja piti itse pilkuntarkasti jokaisen pykälän. Itse asiassa juuri Hän on koko ihmiskunnasta se ainoa, joka koskaan koko lain ilman yhtään hutia onnistui toteuttamaan.
Ihmisperäiset perinnäissäännöt olivat sitten asia erikseen, samoin kun vinoon vinksahtaneet laintulkinnat, josta ottikin isompaa suukopua uskonoppineiden kanssa.

Se nyt ei tietenkään tarkoita, että nykyihmisen pitäisi sovittautua Mooseksen ajan sääntöihin. Vaikka kymmenen käskyä on voimassa edelleen, osa lakipykälistä oli tietyyn aikaan, paikkaan ja olosuhteisiin tarkoitettuja ja tilanteiden muuttuessa lakkasivat olemasta tarkoituksellisia.
Silti niiden tutkiminen on kiinnostavaa. Monet UT:n jutut kun tulevat ymmärretyiksi vasta kun peilaa niitä lakia vasten.

Että koko laki on kuin osoitinviitta, kompassineula joka osoittaa Messiaaseen ja Messias itse valaiseva lasersäde joka osoitti lakiin ja antoi käsittämättömillekin lainkohdille merkityksen.
Tai vielä enemmän, Messias on itse The Laki, lihaksi tullut Toora, elävä Sana.

Tähän viittaa Psalmi 119, joka on kokonansa pelkkää lainylistystä.
Tämä Psalmi onkin rakenteellisesti huikea: kahdeksalla kerrottu alfabeettinen. Siis hepreankielisenä, suomennokseen tämä hienous ei ole kääntynyt.
Jokaisen jakeen ensimmäinen kirjain menee kahdeksankertaisesti heprealaisten aakkosten järjestyksessä alusta loppuun. Siis kahdeksan ensimmäistä alkaa alefilla, kahdeksan seuraavaa beitillä, kahdeksan gimelillä, kahdeksan daletilla jne... koko aakkosto järjestyksessä läpi (lukuunottamatta niitä viittä sofit -kirjainta jotka ovat eri muodossa sanan loppukirjaimena).

Alkaa siis alefilla ja loppuu taviin.
Siis Alef ja Tav.
Alkaako sytyttää?
Ensimmäinen ja Viimeinen.
Alfa ja Omega kreikaksi.
Ilmestyskirja 22:13 ”Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu.”
Eiköhän tämä Psalmi siis kerro Hänestä. Hän on se Laki, jota tässä ylistetään.

Kahdeksikko raamatullisessa numero-opissa on täyttymyksen, ylösnousemuksen ja Messiaan tulemuksen, tulevan ajan, uuden aikakauden luku ja yhdistetään myös Viimeiseen Tuomioon.
Tuossa linkissä on pitempi selostus tästä ja muistakin numeroista: http://www.kolumbus.fi/gematria/lukuja.htm

Vaikka olen tästä Psalmista toisenkin teorian esittänyt: että se kuvailisi jonkinlaista välähdystä Jeesuksen päänsisäiseen elämään ja sielunliikkeisiin maanpäällisen elämänsä aikana. Hänen kiihkeää haluaan elää synnittömästi ja rakkauttaan Isänsä tahdon miellyttämiseen. Tuossa linkissä: https://linnunratakirkkonikattona.blogspot.com/2017/07/lakeja-ja-kaskyja.html

Voihan olla molempiakin tai sitten ei. Raamatun tekstit tahtovat olla usein monikerroksellisia sisältäen enemmänkin kuin yhtä ulottuvuutta.
Psalmi 119 hepreaksi voi itse katsoa tuolta: https://biblehub.com/interlinear/psalms/119-1.htm?fbclid=IwAR3gwRcsbH1tI0T-q3jTkD17ANlpBLxEUt1jYVLludNF7hmkpISyMwl5_Jo


Luetaan oikealta vasemmalle ja aakkoset kuvassa jos ei osaa kirjaimia. Tämä toimii siis hepralaisissa aakkosissa. Meidän kirjaimiin litteroituna näyttäisi jossain kohdassa olevan jotain häikkää. Aakkoslistasta sofit kirjaimet tunnistaa siitä että on kaksi samanäänteistä kirjainta peräkkäin. Toinen niistä siis hypätään yli.

-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti