perjantai 23. kesäkuuta 2017

Merikansat


Yksi historian isoista mysteereistä on salaperäinen merikansa. Joskus 1200 eKr Lähi-itään rantautui mystinen merikansaksi kutsuttu valloittaja- ja ryöstelijäjoukkio. Kukaan ei tiedä tarkalleen (erilaisia teorioita on) keitä nämä merikansat olivat ja mistä tulivat (jopa Skandinaviaa on ehdotettu arvauksissa).
Yhtäkkiä vain saapuivat, sotivat ja valtasivat Lähi-idän aluetta ja aikansa riehuttuaan yhtä mystisesti kuin olivat tulleet katosivat. Eli tulivat, hävittivät paikalliset hallinnot ja sitten joko lähtivät pois tai tuhoutuivat (jos niin, niin ilmeisesti sodassa egyptiläisiä vastaan).

Ainakin suurimmaksi osaksi. Joitakin jäi jäljelle, heidät tunnetaan filistealaisina, Israelin pahimpana viholliskansana.
Mielenkiintoista on, että ajoitus täsmää siihen, että kun israelilaiset 40 vuoden erämaavaelluksen jälkeen Joosuan johdolla tulivat luvattuun maahansa, ei siellä ollut kovin vahvaa vastusta vastassa kun tämä merikansa juuri oli heikentänyt alueen hallinnon hajanaisiksi ja heikoiksi kaupunkivaltioiksi, jotka israelilaisten oli sitten helppo yksi kerrallaan napsia valtaansa.

Tuleepa mieleen, että näinkö Jumala liikutteli kansoja ja järjesteli maailmanhistoriaa ettei hänen kansansa joutunut liian kovan vastuksen eteen, vaan olot järjestyivät sopiviksi tällä tavalla.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti