perjantai 19. toukokuuta 2017

Vahdattu ja tarkistettu


2000 vuotta sitten Israelin hengellisillä johtajilla on ongelma. Kentälle on kuin tyhjästä putkahtanut uusi yrittäjä, joka räjähdysmäisesti kasvaneella kansansuosiollaan nakertaa perinteisten opettajien arvovaltaa. Kirottu kansa, joka ei lakia tunne juoksee vain tämän itse itsensä rabbiksi nimittäneen villitsijän perässä.

Papit, kirjanoppineet ja fariseukset päättävät paljastaa huijarin: ”Tarkkaillaanpa miestä, kyllä hänet jostain synnistä kohta kiinni saadaan ja sitten on todistettu, että ne tyhmää kansaa ihastuttavat ihmeet ovat Belsebulista lähtöisin eikä mistään muusta.”
Tarkkailijoiden työ on vain kovin turhauttavaa. Olisikin mehevää käräyttää hyväkäs oikein törkeästä synnistä; haureudesta, rosvoudesta, vehkeilystä, ihmeiden väärentämisestä...
Hänen ympärillään pyörii kyllä laumoittain naisia, mutta ikinä häntä ei löydetä housut kintuissa pelehtimässä näitten kanssa, ei löydy epäselvyyksiä rahaliikenteessä niin että voisi näyttää niitä johonkin yksityiskätköihin siirreltävän vaan kaikki vaatimattomista menoista ylijäämät varat virtaavat köyhäinapuun, kukaan ei valita, että hänen seurassaan olisi tullut kaltoinkohdelluksi tai petetyksi, ihmeet ovat niin julkisesti tehtyjä, että on vaikea keksiä, miten ne olisi voitu väärentää...

Mutta ei hätää. Vaikka tuo rabbi onnistuukin Mooseksen lain pitämään, onhan olemassa joukoittain perinnäissääntöjä ja voi pojat, niitä tuo rabbi rikkookin oikein urakalla ja niin julkeasti että vaikuttaa kuin haluaisikin tulla niistä syytetyksi.
Ei pese käsiään ennen ruokailua – katkoo muutaman tähkäpään pellosta sapattina – ööö, ja jotain muuta yhtä vakavaa – niin, ja jota ei sovi unohtaa, paransi sairaitakin pyhäpäivänä!


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti