torstai 25. toukokuuta 2017

Helatorstaina

 
Tänään on Mauno Koiviston hautajaispäivä. Tänään on myös helatorstai, juhlapyhistä yksi epäselvimpiä. Harvalla on tiedossa, mitä siinä on tarkoitus juhlistaa.

Sana helatorstai on saatu muinaisruotsin sanasta helghathorsdagh, pyhä torstai ja pyhyyden aiheena on Jeesuksen taivaaseenastuminen 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Tapauksesta kerrotaan Markuksen ja Luukkaan evankeliumien lopussa ja Apostolien tekojen ensimmäisessä luvussa.

Monille tulee yllätyksenä, että itse haudastanousun ja taivaaseenmenon välillä meni niinkin pitkä aika. Mitä kuolleistaherännyt Jeesus teki ne 40 päivää? Raamatussa kerrotaan kovin niukasti näinkin mielenkiintoisesta arvoituksesta. Enemmän kysymyksiä herättävästi kuin vastauksia antavasti.

Oliko tällä viiveellä joku konkreettisempikin tarkoitus, kuin olla jatkona aikaisemmille Raamatun tapahtumille, joissa numero 40 esiintyy? Joka lista on niin pitkä, etten sitä laita tähän, kun se on jo niin hyvin esitetty tämän linkin takana: http://tapsantahtiin.blogspot.fi/2011/09/numero-40-koettelemuksen-luku.html

Mitä Jeesus tänä aikana teki, missä oleskeli ja missä olemismuodossaan, silloin kun ei ollut opetuslasten silmien edessä? Oliko hän vielä ajan piirissä vai ajan ulkopuolella? Kuinka suuren muutoksen kuolleistanousu oli häneen aiheuttanut?
Ainakin näytti, ettei hänen ruumiinsa toiminut enää kuten vähän aikaa aikaisemmin; hän pulpahtelee yllättäen esille siellä täällä vain kadotakseen yhtä yllättäen taas näkyvistä, kulkee seinien lävitse lukittuun huoneeseen ja muuttaa muotoaan tunnistamattomaksi. Toisaalta on entisenlainen, kosketeltavissa olevaa lihaa ja luuta, syö tavallista ruokaa, grillaa kalaa (mistä hän sen sai, kävikö ongella vai kalapuodissa vai taikoiko jotenkin tyhjästä esiin?) ja halutessaan näyttää entisenlaiselta, niin että hänet voi tunnistaa.

Ja sitten helatorstaina nousee pilvikyydillä taivaaseen.
Sekin herättää kysymyksiä.
Nousee minne? Missä tämä taivas tarkalleen ottaen on? Heti taivaankannen yläpuolellako, kuten keskiajalla uskottiin? Vai jossakin avaruudenlaitojen ulkopuolella tai ehkä vaihtoehtoisesti maailmankaikkeuden keskustähdellä? Vai jossakin multiversumin toisessa ulottuvuudessa? Olemassaolon toisenlaisessa olotilassa, rinnakkaistodellisuudessa henkimaailman puolella?

Käsitys taivaan sijainnista Israelin kohdalta katsottuna suoraan ylhäällä tuottaa kirjaimellisesti otettuna ongelmia. Entä jos Jeesus olisikin suorittanut ylösnousunsa maapallon toisella puolella? Silloin tältä puolelta ylös olisikin ollut sillä puolella alas. Olisivatko opetuslapset nähneet Jeesuksen vajoavan maan sisään pilviin kohoamisen sijaan? Millaista teologiaa se olisi tuottanut?

Ainoaksi tiedoksi jää, että Jeesus meni taivaaseen olipa se sitten missä tahansa.
Poika tuli kotiin!

Muistatteko vielä tämän riemun 2011 kun kansa sekosi juhlimaan: https://www.youtube.com/watch?v=-fxs7Cxvr44
Tämä laulu saa minut näkemään jotain muuta. Toisen juhlan, vielä isomman, vielä riemukkaamman, vielä enemmän kaikkea mitä iloksi kutsutaan.
Silloinkin Poika tuli kotiin.
Voittajana.
Millainenhan vastaanotto Isän kotona Pojalle oli?
Varmasti kaikkien aikojen ja kaikkien maailmojen isoimmat juhlat.
Koko taivaan väki vastassa – kun taivas varjele, mikä sieltä tulee – Meidän Poika on tullut kotiin! – Kohta Poikaa he syleillä saavat. Nyt Isä käsilleen nostaa, halaa, suutelee omaa lastaan.
Ihanaa, Juudan Leijona, ihanaa!

Tänään on valtakunnalliset hautajaiset. Jeesuksen ylösnousemuksen takia on olemassa lupaus, että hautaan ei jäädä. Se on vain väliaikainen sijoituspaikka.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti