maanantai 29. toukokuuta 2017

Manan majoilla


Edellinen kirjoitukseni saattoi herättää kysymyksen siitä, kuinka Jeesuksen taivaaseenastumisen sanotaan tapahtuneen vasta 40 päivän päästä, kun hän ristillä lupasi sille toiselle ryövärille, että jo ”tänä päivänä” hengailtaisiin paratiisissa (Luuk 23:43).

Kuoleman jälkeiset tapahtumat ovat kyllä aika arvoituksellisia. Raamatussakin niistä on raportoitu enemmän viitteenomaisesti, joka on johtanut useammanlaisiin tulkintoihin, joista sitten, niin kun teologisista kysymyksistä tapana on, on verissäpäin riidelty ja harhaoppisen leimoja erimielisiin lyöty.

Jeesuksen tapauksessa on kiehtovia mainintoja mm. Nooan aikaisille hengille saarnaamisesta (1Piet 3:18-20), maan alimpiin paikkoihin astumisesta ja vankien saaliiksi ottamisesta (Efes 4:8-9) ja tuonelan avaimien hallussapidosta (Ilm 1:18).
Joka viittaa siihen, että ainakin Jeesuksella olisi rajan takaisessa ollut jonkinlaista äksöniä meneillään.

Tapahtumajana meni ilmeisesti jotenkin näin:
Ristille kuoltuaan Jeesuksen ja ryövärien ruumiista irronneet henkiolemukset menivät samantien jonnekin henkimaailmanpuoleiseen vainajalaan, jonka parempaa puolta, sitä jonne hyvikset sijoitetaan, kutsutaan paratiisiksi.
Näyttää siltä, että Jeesus kävi myös siellä pahisten puolella – mitä tekemässä, siitä ollaan sitten montaa mieltä – ehkä ilmoittamassa voitostaan, ehkä riistämässä Hornan Hallitsijalta sen avaimet haltuunsa, ehkä ottamassa sieltä vankejakin mukaansa...
Ja oliko itsensä hirttänyt Juudas Iskariotkin jo siellä? Tapasivatko he toisensa? Mitä ihmettä sanoivat toisilleen?
Tämä siis sillä aikaa, kun Jeesuksen ruumis vielä pötkötti elottomana hautakammiossa.

Sitten tapahtui maailmanaikakaudet mullistanut kuolleistaherääminen; hautakivi ryskyi pois paikaltaan, enkelit ilmestyivät, sotilaat kaatuivat maahan ja Jeesuksen henkisielu sujahti takaisin ruumiin sisälle ja herätti luusta ja lihasta tehdyn sielunlinnan eloon ...
... jonka kanssa hän astui ulos haudastaan viettämään ne arvoitukselliset 40 päivää ilmeisesti tässä maailmanpiirissä oleskellen ennen kuin Öljymäeltä opetuslastensa silmien edessä kirkastetun ylösnousemusruumiinsa kanssa astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti