sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Perinnäissäännöistä


"Jokainen istutus, jota minun taivaallinen Isäni ei ole istuttanut, on juurineen revittävä pois.” (Matt 15:13)
Se oli Jeesuksen mielipide perinnäissääntöihin. Niin äkkijyrkkä suhtautuminen ajoi tietysti mojoviin rettelöihin sääntöjen noudattamista valvovan uskonnollisen johtajiston kanssa.

Voipi tietysti kysyä, olisiko ollut niin tarpeellista vasiten rakentaa riitoja? Ei kai se suuri vaiva olisi ollut pestä ne kädet ja jättää tähkäpäät pellolta katkomatta? Olisi kai sairaat joutanut parantamaan arkipäivisinkin, ettei olisi sapattisääntöä rikkonut? Eikö sanota, että viisas osaa antaa periksi että rauha ja sopu säilyisi?

Ei, Jeesuksen kanta oli, että Jumalaa on palveltava Jumalan haluamalla tavalla, eikä omakeksimillä säännöillä. Jumalan haluama tapa oli ilmoitettu Mooseksen laissa, mutta sen 613 käskyä eivät uskonoppineille riittäneet, vaan he keksivät joukoittain lisäsääntöjä.

Näistä perinnäissäännöistä tuli suuri ongelma tavalliselle kansalle. Niitä oli niin ylettömän paljon ettei niitä kukaan voinut täysin noudattaa. Mikä asiantila oli temppelille tuottoisaa; jatkuvan syyllisyyden kalvamat sääntöjenrikkojat joutuivat tuomaan runsaasti uhrilahjoja, mikä taas johti pappien rikastumiseen.

Jeesus suhtautui perinnäissääntöihin jyrkästi, koska ihmistekoiset Raamatun ulkopuoliset säännöt eivät ole harmittomia. Ei silloin eikä nykypäivänäkään, sillä kyllä nykykristillisyyteenkin on pesiytynyt Jumalan laiksi naamioituja vaatimuksia, joilla ei tosiasiassa ole mitään tekemistä Raamatun kanssa.

Ihmistekoisten sääntöjen haitta on että ne:

-   tekevät elämän hankalaksi ja ankeaksi
-   saavat Jumalan näyttämään ankealta, typerältä ja epämiellyttävältä
-   hämärtävät käsitystä siitä, mitä Raamattu oikeasti sisältää
-   johtavat ulkokultaisuuteen, jossa käyttäytymissääntöjen noudattamisesta tulee tärkeämpää kuin sielun sisäisestä tilasta
-  vievät huomion pois oikeista synneistä, kuten vaikkapa ahneudesta, pahansuopuudesta, ilkeydestä, vallanhimosta, ylimielisyydestä ja toisten ihmisten vähättelystä ja alistamisesta
-   antaa rajattoman vallan niille, jotka näitä sääntöjä tehtailevat
-  pahimmillaan kumoavat oikeat Jumalan lait kuten Matt 15:3-6 kohdassa tapahtuu

Siksi Jeesus katsoi tarpeelliseksi ottaa matsia kukistaakseen perinnäissääntöjen vaatimukset ja vapauttaakseen ihmiset oikeaan jumalanpalvelukseen.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti