perjantai 15. helmikuuta 2019

Rajattomuudesta ja rajojen laittamisesta


Tämä kirjoitus syntyi tästä rabbi Elimelech Biderman Shlitan viisauden innoittamana:
”The ideal bitachon is to trust in Hashem, and to know that Hashem can help in various, and even infinite ways. If one had bitachon in that spirit, he will merit salvations. But when one thinks that Hashem will help him by a specific means, it limits the influence of bitachon.”
Hashem = Jumala
bitachon = luottamus

Rajattomuutta vertikaalisessa suunnassa, eli suhteessamme Jumalaan (Hänelle kaikki oikeudet minuun ilman rajoituksia) ja meidän luottamuksessamme Jumalan halukkuuteen, mahdollisuuksiin ja ultraluovaan kykyyn ratkaista ongelmia ja viedä tilanteita eteenpäin mielikuvituksellisen yllättävilläkin tavoilla.

Horisontaalisesti, eli vertaistasolla (vaikkapa seurakunnassa) taas sellaiset rajat on oltava, jossa yhteisön on mahdollista toimia tiiminä ja pelata yhteen.
Rajattomuus suhteessa ihmisiin on epäkunnioittavaa epäjärjestystä, jossa joko isoegoisemmat valtaavat itselleen niin kohtuuttoman suurta tilaa, että se painaa muita näkymättömiin, tai päinvastaisesti epäsosiaalista vetäytymistä omaan sulkeutuneisuuteensa, jossa itsestään ei anneta mitään eikä niin ollen olla avuksi, tueksi eikä inspiraatioksi kellekään.

Rajat on pidettävä tavalla, jossa ei viedä toisilta eikä anneta viedä itseltämme mahdollisuutta ja tilaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja toteuttaa Jumalalta saamaamme kutsumusta ja peroonallisuutta.
Rajallisuus tarkoittaa myös senkaltaista omilla jaloillaan seisomista ja itsestään vastaamista, ettemme suuntaa suhteettoman suuria vaatimuksia ja odotuksia toisia ahdistamaan.

Jumalaa kohtaan on taas epäkunnioittavaa asettaa Hänelle tai Häneen (tietoisesti tai tiedostamattomasti) rajoituksia omien henkilökohtaisten mieltymysten, sympatioiden, antipatioiden, mukavuuksien, tottumuksien ja tapojen sanelemana.

Jumalassa on äärettömyys. Niin ollen Hänellä on myös äärettömät mahdollisuudet hoitaa asioita äärettömästi monitahoisimmilla tavoilla kuin voimme kuvitellakaan. Jumalan kanssa on oltava muuntautumiskykyinen, valmis yllätyksiin ja halukas vastaanottamaan asioita tottumuksiamme ylittävilläkin tavoilla.

Omien kokemuksieni perusteella voin sanoa, että Jumalalla on enemmänkin taipumusta yllättää kuin mukautua meidän odotuksiimme. Näin Hän pitää meidät valppaina tunnistamaan Hänen ohjaustaan emmekä pääse turtumaan saman toistossa.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti