lauantai 31. elokuuta 2019

Teshuva, תשובה


Jeesuksen mukaan Jumalan lain suurin käsky on: "'Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi” (Matt. 22:36-37).

Loppujen lakien noudattaminen on lähinnä tämän mentaliteetin sujuvaa seurausta.
Koska: "Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani... ...Se, joka ei minua rakasta, ei noudata minun sanaani.” (Joh.14:23-24)

Siis joka rakastaa Jumalaa, rakastaa myös Hänen käskyjään, koska Hänen käskynsä ovat Hänen moraalisen luonteensa ilmaus, ja rakkaus joka ei ulotu kohteensa luonteeseen asti ei kyllä kovin syvällistä rakkautta ole.

Elul (juutalaisessa kalenterissa nyt alkava) -kuukauden teemana on teshuva eli parannuksenteko synneistä. Vuosittain vietettävänä kertoo että parannuksenteon pitäisi olla jatkuva prosessi eikä kuvitella että täydellisiksi jollain ihmeellisellä tavalla on tässä jo tultu eikä mielenmuutoksiin, asennetarkistuksiin tai elämäntapojen korjausliikkeisiin tarvetta olisi.

Tämän katumuskuukauden sanoma on että Jumalalla nimenomaan on mieleemme, asenteisiimme ja elämäntapoihimme kohdistuvia vaatimuksia. Ei ole niin että kaikki on sallittua eikä mikään ole kiellettyä ja voimme itse luoda omat sääntömme miten satttuu huvittamaan.

Pelkkä tunteenomainen Jumalan rakastaminen ilman Jumalan tahdon kunnioittamista on kuin viettäisi romanssia roskaläjässä.
Jumalan rakastaminen Hänen sanaansa noudattamalla taas on kuin hopeana kimaltava järvi jota yltä kultahehkuinen taivas valaiseen.

(Noiden kahden viimeisen lauseen esittämän kuvan näin tämän aamun rukouksessani ja siitä tämä kirjoitus inspiroitui.)


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti