sunnuntai 4. elokuuta 2019

Peesausta, hevosia ja koskenlaskua



Tanssiharrastajat kutsuvat sitä ”peesaamiseksi”. Hyvin peesaamisen osaava voi tanssia tuntemattomiakin monimutkaisia tansseja kuin osaisi niitä. Ei tarvitse osata askeleita valmiiksi vaan tarvitsee osata keskittää niin huomionsa ohjaajaan että liikkuu automaattisesti tämän mukana. Se on tanssinopiskelijan yksi tärkeimmistä taidoista.

Se on myös Jeesuksen seuraajan tärkeimpiä taitoja. Osata liikkua Hänen mukanaan Hänen askelissaan yhteisessä liikkeessä. Hengellisessä kielessä sitä kutsutaan profetaalisuudeksi.

Eli sitä yksinkertaisimmin ilmaistuna profetaalisuus on: keskittämistä niin huomionsa Häneen että automaattisesti liikkuu Hänen mukanaan, Hänen tahdissaan, siellä ja sillä tavalla kuin Hän liikkuu.

Joka ei ole passiivista mielensä tyhjentämistä niin kuin itämaisissa meditoinnissa vaan erittäin aktiivista fokusoimista ja niin kuin jo sanoin, tila jossa pystyy tekemään enemmän kuin mihin omat taidot riittäisivät.

Tanssin lisäksi voi verrata huippunopeaa kiitolaukkaa nelistävällä hevosella ratsastamiseen – tarvitsee mukauttaa oman ruumiinsa tasapaino hevosen liikkeisiin pysyäkseen selässä. Parhaimmillaan tunne on kuin sulautuisi yhdeksi olennoksi.

Kolmantena vertauksena voi käyttää kanootilla koskenlaskua. Siinäkin kuohujen heitellessä on istuttava rennosti (laidoista ei pidä pidellä kiinni, silleen kanootin saa varmasti kaadettua) ja lukea koskea (eikä siinä menossa paljon muuta ennätä huomioida) niin että osaa ennakoida miten seuraavaksi heilahtaa niin pysyy paatissa.

Näiden hurjempien esimerkkien jälkeen sanotaan vielä että se on myös kietoutumista Hänen viittansa sisään, poskensa painamista Hänen poskeaan vasten, kuulemista Hänen korvaani kuiskailut, hengittämistä Hänen hengitystään...
Voisi vielä sanoa että profetaalisuus on sitä kun todellisuudentajuni, maailmannäkemykseni ja olemassaoloni hengittää Jumalaa.

Selkiskö? Jos ei niin mene israelilaisten kansantanssien kurssille.

Ja joo, olen tanssinut tuotakin videolla näkyvää tanssia vauhdikasta (ja äänekästä) israelilaista opettajaa peesaten ja pysynyt oikein hyvin mukana vauhdissa ja askelissa.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti