sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Targumista


Luen Targumin suomennosta. Targum = arameankielinen selitysteos heprealaisesta Raamatusta.

"Targumin historia alkaa Nehemiasta, joka sääti, että (Raamatun) teksti on opetettava niin, että kansa ymmärtää. (Aramea oli sivuuttanut heprean kansankielenä ja heprean ymmärtäminen alkoi rapistua.) Jeesuksen aikana targumin teksti puhuttiin synagogassa ääneen sen jälkeen, kun raamatusta oli ensin luettu hebrean kielinen teksti.
Jeesus viittaa usein targumiin ja sen kuulemiseen. Esimerkiksi, Mark.4:24, ”Ja hän sanoi heille: Ottakaa vaari siitä, mitä kuulette; millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan”. Tämä on lainaus Jesaja 27:8, targum Joonatan. Suomenkielisessä käännöksessä ei ole mitään sinne päinkään, mutta latinan kielinen Vulgata menee suunnilleen targumin mukaan. Samoin KJV puhuu jotain mittaamisesta. Luuk. 11:27, ”Eräs nainen kansanjoukosta korotti äänensä ja sanoi hänelle: "Autuas on se kohtu, joka on kantanut sinut, ja ne rinnat, joita olet imenyt".” Tämä on sanatarkasti targum Neofiti 1, 1Moos.49:25, Joosefin siunauksesta. Jeesus vastaakin, ”Niin, autuaat ovat ne, jotka kuulevat Jumalan sanan ja sitä noudattavat”. Molemmissa tapauksissa Jeesus viittaa puhuttuun ja kuultuun tekstiin, ja evankeliumit lainaavat targumeja. Näitä kohtia on enemmänkin."
(Sulkeissa olevaa lukuunottamatta lainaus Tuomas Leväseltä.)

Targum on tarkkuudeltaan kuin mikä tahansa käännös, enemmän tai vähemmän alkuperäisen mukaan menevää, paitsi huomattava että joidenkin kirjojen sisältö on paremminkin selitystä ja kommentaaria. Niitä selittäviä ja kommentoivia jos verrataan esim. Novumiin tai Kommentaariraamattuun, jossa ensin on varsinainen Raamatunteksti ja alla kommentit siitä tekstistä niin on niin kuin ne kommentit. Paljon Raamatun ulkopuolista järkeilyä ja selitystä.

Miksi lukea?
Koska Jeesuskin lainasi Targumia, sopii kait minunkin sitä lukea.
Antaa kuvaa siitä miten Raamatuntekstejä ymmärrettiin Jeesuksen aikana ja antaa siis taustaa UT:n teksteihin (minkälaisiin kysymyksiin, järkeilyyn ja uskomuksiin Jeesuksen ja apostolien opetukset vastasivat).
Targumissa tulee selitetyiksi varsinaisessa Raamatussa esiintyviä kielikuvia. Joten siltä osin se auttaa oikean Raamatun ymmärtämistä kun yksittäiset ilmaisut tulevat sitä kautta ymmärretyiksi.

Varoitus: ei missään tapauksessa korvaa kanonisoitua Raamattua, sen verran outoja juttuja paikoin sieltä löytyy ettei pidä sanatarkkana Jumalan ilmoituksena ottaa, kuten ei varmaan ole tarkoitettukaan (kuten ei Kommentaariraamatun kommenttejakaan). Olisi ehdottoman tarpeellista ensin tutustua kunnolla varsinaiseen Raamattuun ennen tätä että osaisi erotella jyviä akanoista.

Targumin Saarnaajan kirjasta huomioita:

Helvetti -käsite oli olemassa jo ennen UT:ta toisin kuin joskus väitetään. Miksi helvetillä ei kuitenkaan varsinaisessa Vanhassa Testamentissa uhkailla – ehkä koska Jumala katsoi että koska sovitusta ei ollut vielä tapahtunut olisi helvetillä uhkaileminen ollut epäsopivaa vielä siinä vaiheessa. Kanonisoidussa Raamatussahan vasta Jeesus ottaa ensi kertaa infernon lieskat puheeksi. Mutta tästä näkee, että jostain se tieto oli rabbeille kuitenkin jo sitä ennen tullut.

Jeesus teki paljon ihmetekoja. Miten kerrottavaksi valittiin ne tapaukset jotka evankeliumeihin päätyivät? Ehkä sillä että ne olivat niitä, joita tulevan messiaan odotettiinkin tekevän, messiaan merkkejä.

Esim. 7.13 kiinnostava lause:
”...kuka on niin viisas, että pystyy suoristamaan yhdenkään heistä (kumaraselkäisistä), ellei se maailmankaikkeuden Herra, joka on hänen selkänsä kumaraan taivuttanut?”
Vertaa Luuk. 13: 11-13 jossa Jeesus parantaa naisen joka on koukistunut ja kykenemätön oikaisemaan itseänsä. Kyse ei siis ollut vain sairaan paranemisesta, vaan Jeesus teki jotain, jolla hän todisti jumaluutensa. Ei siis ihme, että vastustajat siitä niin suuttuivat ja yrittivät kääntää huomion sapattirauhan rikkomiseen.

7.26 ”Minä löysin jotain, joka on miehelle katkerampaa kuin kuolinpäivän katkeruus; naisen, joka aiheuttaa aviomiehelleen monia murheita ja jonka sydän on verkkoa ja ansaa. Hänen kätensä ovat niin sidotut, ettei hän voi niillä palvella. Herran edessä on oikein, että mies eroaa hänestä erokirjalla ja pakenee häntä, mutta sellainen on syyllinen Herran edessä, joka nai hänet ja sekaantuu hänen haureuteensa.”
Vastaavuus Matt. 5:32 kohtaan jossa Jeesus sanoo: ”...joka nai hyljätyn, tekee huorin.” Jeesuksen kova sana tässä tulee selitetyksi. Kyse ei siis ole syyttömästi hyljätystä, vaan pettäjästä, joka ensin omalla huoraamisellaan on rikkonut avionsa. Syyllistä ei siis tule palkita uudella avioliitolla ja joka niin tekee syyllistyy sen asenteen levittämiseen että aviollinen uskottomuus on ihan ok-juttu eikä siitä tarvitse niin tarkkana olla.
Selitetyksi tulee myös ne Saarnaajan kirjan naisvastaiset kohdat. Kyse ei siis ole yleisestä naissukupuolen mustamaalaamisesta vaan että siinä puhutaan haureellisesti avionsarikkovista naisista.

12:11 antaa vihjeen siitä mikä on se tutkain, jota vastaan Apt. 26:14 Paavalin on työläs potkia: ”Kirjanoppineiden sanoja voi verrata tutkaimeen ja nauloihin, jotka kiinnittyvät viisauden opettamiseen niille, jotka ovat tietoa vailla, aivan niin kuin tutkain ohjaa lehmää..”

Paavali oli siis ilmeisesti tietoinen (olihan hän korkeasti koulutettu kirjanoppinut) kirjoituksissa esiintyvistä yksityiskohdista, joista Jeesus olisi pitänyt tunnistaa messiaaksi, mutta yhtä tietoisesti kieltäytyi niitä huomioimasta. Sillä tavalla hän siis ”potki tutkainta” (kirjoitettua sanaa) vastaan ja työlästähän se varmasti oli kirjoituksia rakastavalle ihmiselle. Jeesuksen ilmestyminen oli siis melkoinen vapautus sisäisestä ristiriidasta.

Mikä selittänee sitäkin, miksi Jeesus ilmestyi juuri Paavalille eikä muille. Paavalilla taisi olla jo jonkinlainen sisäinen prosessi aluillaan asian suhteen. Mikä psykologisesti selittää raivoisan vihan kristittyjä kohtaan – asia oli niin mielessä ettei siihen voinut suhtautua passiivisesti vaan mieltä kaihertava epäilys oli suunnattava toiminnaksi, jolla yritti pitää itsensä vanhassa vaikka uusi jo kiusaavasti kutsuikin.

Targumin suomennoksia löytyy tuosta linkistä:  http://www.apokryfikirjat.com/?fbclid=IwAR1ZgsykQL_dueRvXd5elNn-S92QNg2f9gFAZOhx_WSv27lhdOscH94fCKo


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti