torstai 28. marraskuuta 2019

Laodikealaisuudesta


Se oli se Ilmestyskirjan ( Ilm. 3:14-22) seurakunta, joka sai Jeesukselta laatan lentämään.
Mikäs niin pahaa oli? Oliko siellä ylettömän synkeitä syntejä?
Ei päällepäin katsoen ja se olikin juuri se ongelma.
Oltiin niin kunniallisen sisäsiistejä että alettiin todella uskoa että ollaan siistejä.
Silti se oli se ainut seurakunta, josta Jeesuksella ei ollut mitään hyvää sanottavaa ja vaan halusi päästä eroon mokomata yökötyksestä. Aika paha jos saa Jumalankin jo oksentamaan.

Laodikealaisista Jeesus sanoi :
- et ole kylmä etkä palava vaan penseä/haalea.
- että kuvittelevat etteivät mitään tarvitse.
- jättivät Jeesuksen oven taakse kolkuttelemaan.

Yletön kylmyys ja kuumuus saavat tekemään muutoksia olosuhteisiin. Siltä väliltä on ihan liian mukava lillua vastustamassa kaikkea mikä ei ole tuttua ja totuttua ja jossa pitäisi liikahtaa johonkin suuntaan. Kaikkihan on jo parhaimmillaan ja kaikki muutokset pahempaan päin.

Ja kun kuvittelee ettei mitään tarvitse, se on sitä että luulee päässeensä jo Lopulliseen Totuuteen ja Täydelliseen Tietoon. Että kenenkään ei tarvitse enää tulla mitään opettamaan. Hyväksytään vain umpitutuista fraaseista ja kliseistä koostuvat saarnat, joissa pelkästään vahvistetaan jo olemassaolevia uskomuksia, asenteita ja luulemuksia. Mitään korjausliikkeitä ei tarvitse tehdä, tutkia, oppia eikä tarkistaa eikä kyseenalaistaa mitään.
Liotaan vain omassa pöhöttyneessä erinomaisuudessaan itseään ihastelemassa ja kaikki viat ja paha ulkoistetaan oman porukan ulkopuolelle.

Semmoisessa yhteisössä niinkin radikaalihenkinen henkilö kuin mitä Jeesus on ei katsota korrektiksi saamaan suunvuoroa vaan jätetään ulos ovea paukuttamaan.
Eikä edes huomata että jotain oleellista tästä jumalanpalveluksesta nyt puuttuu.


-Ulla Rautiainen-

1 kommentti: