perjantai 8. marraskuuta 2019

Muutoskykyisyydestä


Olen sitä mieltä, että kristillisyys, joka on menettänyt dynaamisen muutoskykyisyytensä ei ole Pyhän Hengen ohjauksessa vaan on vajonnut kulttuurikristillisyydeksi, jolla ei päämääränä enää ole evankeliumin eteenpäin vieminen (vaikka näennäisesti siitä puhuisikin) saati Jumalaan lähentyminen vaan motiivina on pitää uskonilmenemismuoto omalla mukavuusalueella ja sementoida siihen kulttuurinmuotoon johon oma tottumus on jämähtänyt.

Muutoksella en tarkoita, että Raamatun perustotuuksia pitäisi muutella. Tarkoitan että erotetaan mikä oikeasti on Raamatun ja Pyhän Hengen ohjauksen kautta Jumalan antamaa ohjeistusta ja mikä kulttuuriinsopeutumista.
Esim. seurakunnissa käytettävä musiikki on aina kulttuuriinmukautunutta. Eihän missään ainakaan suomalaisessa seurakunnassa soiteta musiikkia semmoisena kuin mitä se raamatunaikana oli.

Pyhän Hengen ohjauksessa oleminen päinvastoin on ultramuutoskykyistä. Koska ei ole tarvetta jumittaa missään tottumuksissa eikä tämän maailman kulttuurissa vaan liidellään ennemminkin taivaallisessa.
Ja se taivaallinen jokatapauksessa ihan varmasti on jotain joka tässä maailmassa on vierasta.
Raamatun tarinoista jos jotain oppii, niin ainakin sen, että Jumalan kelkassa oleminen vaatii melkoista muutoskykyisyyttä. Sen verran yllätyksellisiä ja erikoislaatuisia juonenkäänteitä biblikaanisille henkilöille vähän väliä tapahtuu.
Ja vielä vanhoilla päivilläänkin.
Joten ikääntyminenkään ei ole tekosyy änkyröityä tottumuksiinsa.
Päinvastoin.
Mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä elastisempi olisi syytä olla isoihin muutoksiin. Koska se The Iso Muutos eli Rajan Takaiseen siirtyminen lähestyy. Ja onhan aika ilmeistä että se mitä Taivaassa tapaamme, ei taatusti ole sitä mihin täällä maaelämässämme olemme tottuneet.

Joten vanheneminen on fressiyttävä juttu uskovalle. Antaa hyvän syyn viskata selkänsä taakse nuoruudenpäivien kaavat ja mallit ja heittäytyä vauhdikasliikkeisen originaaliksi.

Joten, kuten tässä Happoradion biisissä sanotaan: ”...Emmekä näihin tyveniin - Jumitu ruosteiseen ankkuriin - Vaan vielä saamme kurssin muuttumaan - Poteroistamme liikekannalle...”-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti