perjantai 7. joulukuuta 2018

Evankeliumi Tähtien Lapsien mukaan


 ”Saharassa kaivoista vettä nostetaan yhä pimeän aikaan, jotta sitä haihtuisi mahdollisimman vähän. Jokaisella veden käyttäjällä on oma tähtensä, ja sen noustessa taivaalle on hänen vuoronsa saada vettä. Tähteään odottelevat viettävät yönsä kaivolla. He kutsuvat itseään tähtien lapsiksi.”
Tämä kerrotaan Sven Lindqvistin kirjassa Tappakaa ne saatanat.
Erinomaisen tehoisasti sekä tunteita että järkeä järisyttävä kirja. Kertoo tosiasioita ihmiskunnan pimeämmästä (hyvin pimeästä) puolesta. Todellisuuden horroria siirtomaapolitiikan kauheuksista. Kirjoitin enemmän kirjan sisällöstä tuolla: https://linnunratakirkkonikattona.blogspot.com/2017/03/pimeyden-sydamessa.html

Alussa olevaa sitaattia en siinä vielä käsitellyt.
Jätin sen tarkoituksella odottamaan oikeaa vuodenkierron aikaa.
Asian kun voi linkittää jouluun.

Tälleen: Saharassa yhä käytössä oleva vedennostamis jonotusjärjestelmä on tietenkin ikivanha.
Ehkä laajemminkin tunnettu niissä maailmanosissa.
Ehkä tunnettiin myös Lähi-Idässä niinä maailmanaikoina kun Se Tähti nousi itäisillä mailla ja johdatti tietäjiä Betlehemiin erään tietyn vastasyntyneen lapsen luo.

Lapsen, joka olisi elävän veden lähde ihmiskunnalle.

Kyllä ainakin juutalaiset tiesivät, mitä elävän veden lähde -metafora tarkoitti vaikkapa Jeremia 2:13 ja 17:13:sta. Joten kun se lapsi aikuistuttuaan alkoi puhumaan tarjoamastaan elävästä vedestä, niin kuin vaikkapa Johanneksen evankeliumin Joh. 4:14 tai 7:37-38:ssa viesti oli aika selvää kauraa kirjansa lukeneille juutalaisille.

Eli jouluevankeliumin voisi kertoa vaihteeksi näinkin: kansa, joka koko Vanhan Testamentin ajan on odottanut synnin pimeässä elävän veden lähteelle pääsyä, näkee nyt tähtensä nousevan ja tietää että nyt on koittanut aika päästä vettä ammentamaan eli saada yhteys Jumalaan.

Varmaan tietäjät olivat tähtientuntijoita ja osasivat lukea taivaan merkeistä kuningasmerkityn tähden. Mutta sen lisäksi, jos tämä kaivotapa oli tunnettu ja käytössä siellä päin, ehkä joku muukin osasi siitä maailmanhistorian mullistavan uutisen ymmärtää.


-Ulla Rautiainen-

1 kommentti: