maanantai 4. kesäkuuta 2018

Obadjan ohjeita


Vanhan Testamentin Obadjan kirja on Raamatun lyhin kirja: 21 jaetta. Profeetan henkilöllisyyttä verhoaa kertomaton salaperäisyys. Kirja aloittaa suoraan profetialla ilman vähäisintäkään esittelyä itse profeetasta. Tästä Jumalan puhetorvesta tiedetään vain nimi; Obadja (Obadiah, עבדיה ) joka tarkoittaa Jahven palvelija.

Ehkä sekin on osa profetiaa: keskity sanomaan, älä sanoman välittäjään.
Ja että profeetasta oleellisin tiedettävä asia on, että hän on Jahven palvelija (ainakin siinä profetoinninsa hetkessä).

Kirjassa on huomattavan paljon samankaltaisuutta Jeremia 49:7-22 kohdasta. Siitäpä ne tahot, jotka eivät jumalalliseen ilmoitukseen usko, ovat päätyneet päättelemään että toinen olisi plagioinut toiselta. Jumalalliseen ilmoitukseen uskoville yhteneväisyyden selitys on, että viestin jakajana on yksi ja sama taho, Jumala.

Sanomassa kyse on kahden sukukunnan vainoväleistä. Obadja lataa rankkaa syytöstä Eesaun jälkeläisille. Ovat olleet tekemässä pahoja Jaakobin sukulinjalle ja nyt on tuleva revanssin paikka: ”Niinkuin sinä olet tehnyt, niin sinulle tehdään; kosto sinun teostasi kohtaa sinun omaa päätäsi.”

Se on kuin negatiiviversio Jeesuksen sanasta: ”...kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille.” (Matt 7:12)

Tarkoitus ei kuitenkaan ole valtasuhteiden päittäin kääntäminen sillä periaatteella että nyt jaakobilaiset vuorostaan pääsisivät kyykyttämään exkiusaajiaan. Kirjan viimeinen lause sanoo ettei päällepäsmäriksi sovi kumpikaan osapuoli, vaan: ”...kuninkuus on oleva Herran.”

Niin että hyvityksen saaneen osapuolen on katkaistava pahan ketju siihen, eikä jatkaa pahan perintöä enää eteenpäin.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti