keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Galilealainen arvoitus


2000 vuoden takaisessa Galileassa riideltiin. Oli epäselvyyttä tuosta omavaltaisesta nasaretilaisesta saarnaajasta. Mikä hän oikein miehiään oli? Mielipiteet jakautuivat ääripäihin; osa piti häntä Jumalan lähettämänä messiaana, osa demonien riivaamana sekopäänä.

”Tutki ja näe, ettei Galileasta nouse profeettaa." joku kirjanoppineista ratkaisi kiistan (Joh 7:52). Uskonnolliset johtomiehet olivat tyytyväisiä, asia oli saatu selväksi.

Päättelyketjussa vain useampikin kohta meni vikaan:
  1. Se että jotain ei ole tapahtunut aikaisemmin, ei takaa ettei sitä voisi tapahtua myöhemmin.  
  2. Itse asiassa olikin tapahtunut. Kirjanoppinut ei ollutkaan niin kirjoituksia tunteva kuin mitä luuli  olevansa. Galileasta oli ennenkin noussut profeetta. Se kuuluisa kalan nielaisema Joona Amittain poika oli kotoisin Gat-Heferin kylästä, vain nelisen kilometrin päästä Nasaretista. (2. Kun. 14:25) 
  3. Väitteen esittäjällä ei ollut kaikkea tietoa nasaretilaiseksi sanotun miehen syntypaikasta. Asiantuntevat olivat ilmeisesti visusti salanneen Betlehemin osuuden tapahtumaan. Mikä viisasta olikin, Betlehemin lastenmurhan määränneen kuninkaan poika oli vallassa ja olisi saattanut saada ikävän idean jos olisi kuullut isänsä järjestämän verilöylyn varsinaisen kohteen olevan edelleen elossa ja hyvinvoivana.
Tässä tarinassa opetus on, että luulo ei ole tiedon väärti eikä kannata luulla tietävänsä asiasta, ennen kuin todella tietää asiasta.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti