perjantai 1. joulukuuta 2017

Idiot Savant mysteeri


Mikä on älykkyyden absoluutti, perusta, joka määrittelee älykkyyden olemuksen, korkein katto, josta lähdetään laskemaan alaspäin älykkyyden olemassaoloa?
Maailmankaikkeuden korkein äly?
Minä sanon sitä Jumalaksi.

Olevaisen Uloskutsuja ja Maailmojen Alaslaskija, Aloittaja ja Lopettaja, Tekijä ja Ylläpitäjä, Luojaksi kutsuttu, joka on tyhjästä suunnitellut ja toteuttanut niin mikro- kuin makrokosmoksen kaikki yksityiskohdat niin että se toimii.
Millaista sillä tasolla älykkyys on?
Mikä on Jumalan ÄO?
Ja kuinka laaja on kuilu ihmisälyn ja Jumalan älyn välillä?

Kun ihmisälykin pystyy merkillisiin suorituksiin.
Puhutaan savanteista.
Sademies-elokuva teki ilmiön tunnetuksi. Tarina huippunerosta, joka on aivokapasiteetiltaan niin jälkeenjäänyt, ettei pärjää normaalissa elämässä. Kaikki savantit eivät ole autisteja (eivätkä kaikki autistit savantteja), jotkut ovat saaneet erikoislahjakkuutensa iskusta päähän tai epilepsia kohtauksessa. Autisteilla yleensä savant-kyvyt ovat kuitenkin isoimmat.

Ja kun nyt puhutaan erityislahjakkuudesta, ei kyse ole mistään tavanomaisen kokoisesta kyvykkyydestä, vaan näiden superlahjakkuudet sinkoutuvat sellaisiin mittasuhteisiin, joka tavanjärkisestä vaikuttaa jo yliluonnolliselta.

Sademies oppii kerran lukemalla puhelinluettelon ulkoa, korttipelissä laskee kuutta pakkaa yhtäaikaa, näkee yhdellä vilkaisulla lattialle levinneestä laatikollisesta hammastikkuja niiden lukumäärän ja suorittaa hetkessä isonumeroisia laskutehtäviä, joihin muut tarvitsevat laskukonetta.

Tällaisia kummajaisuuksia on todellisuudessakin. Ihmisiä, joiden aivot jollakin kapealla alueella toimivat kuin tehokas tietokone.
On ihmisiä, jotka muistavat sanatarkasti ulkoa kaikki kerran lukemansa kirjat, kaikki kerran kuulemansa musiikin, niin että voivat soittaa harjoittelematta ja ilman nuotteja vaikeimmatkin sävellykset, jotka kykenevät piirtämään valokuvantarkasti kaiken näkemänsä, oppimaan vieraita kieliä muutamassa päivässä ja suorittamaan laskutehtäviä, joihin vain tietokoneet kykenevät.
Tai lukemaan kirjasta kahta sivua yhtä aikaa, toista vasemmalla silmällä ja toista oikealla – kolmessa sekunnissa ja muistamaan joka sanan.

Kun ihmisaivotkin pystyvät tähän, mihin pystyy se äly, joka on luonut, ohjelmoinut ja herättänyt nämä aivot toimimaan?
Ehkä se on savant-aivojen tarkoitus. Olla osoittavana vihjeenä siitä, mitä Kaikkein Suurimman Älyn omaava Luoja voi olla, jos luotukin voi olla tätä. Jonkinlaisena välähdyksenä Äärimmäisen Älyn mittasuhteisiin. Suuntaa antavana opastimena pohtimaan, millaisiin ulottuvuuksiin Jumalan äly yltää.

Näistä savanteista löytyy tietoa vaikkapa tuolta sivulta:
http://www.neatorama.com/2008/09/05/10-most-fascinating-savants-in-the-world/


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti