lauantai 26. elokuuta 2017

Tapaus Akiane Kramarik


Vuosi 1994 oli hyvä vuosi. Silloin syntyi minun lahjakas tyttäreni. Kaksi kuukautta myöhemmin valtameren toisella puolella syntyi vielä lahjakkaampi Akiane Kramarik. Tyttö, jonka lahjakkuus on sitä luokkaa, että häntä kutsutaan ihmelapseksi, indigolapseksi, enkeliksi maan päällä, Jumalan lähettilääksi, evoluution hyppäykseksi tai huijariksi aina sen mukaan mistä kukakin hänen ihmeellisten kykyjensä uskoo olevan peräisin.

Akiane maalaa tauluja.
Joista ensimmäiset hän teki 4 vuotiaana. Sen jälkeen hän on tehnyt niitä lisää, useita joka vuosi ja nyt niitä on todella paljon.
Kaikki 4 vuotiaat piirustelevat.
Mutta eivät niin kuin Akiane.
Eivätkä saa inspiraatiotaan niin kuin Akiane.
4 vuotiaana Akiane alkoi saada ”näkyjä Jumalalta.”
5 vuotiaana hän katosi useiksi tunneiksi, häntä etsittiin satojen ihmisten voimin ja kun hän yhtäkkiä ilmestyi takaisin omaan kotiinsa, eivät häntä etsineet voineet ymmärtää, missä hän oli ollut. Hän itse sanoo kyllä tietävänsä missä oli ollut, eikä se paikka ollut tässä maailmassa.

Hän alkoi maalata ihmeellisiä kuvia Taivaasta. Hänen kuuluisimman työnsä, Prince Of Peace, kuvan Jeesuksesta hän maalasi 8 vuotiaana. Teoksen, joka on tarkka kuin valokuva.

Juuri siitä onkin tullut ongelma. Kuvat ovat liian hyvä, kuin valokuvia katsoisi.
Akiane Kramarikista on tullut uskon asia. Jotka haluavat uskoa ihmeeseen, uskovat hänen näkyjensä, taivasvierailunsa ja Jumalalta saadun erikoislahjakkuuden olevan totta.

Jotka eivät halua uskoa, sanovat, että kyseessä on taitava huijaus. Akiane ei ole voinut maalauksiansa tehdä, eihän hän ole saanut mitään taidekoulutusta, pitää pensseliäkin kädessään väärässä asennossa eikä perhekään ole mikään kulttuuriperhe ja tyttö tienaakin vielä kuvillaan liian hyvin...

Joku aikuinen on siis tehnyt kuvat, ne on kopioitu valokuvista tietokoneohjelmien avulla jne... Ja etteivät taulut mitään oikeata taidetta edes ole. Arvotonta toritaidetta, lapsellista kitschiä, sentimentaalista uskonnollista roskaa... 
Ei edes riittävän syvällinen persoona taiteilijaksi; väittää että Jeesus on ainoa tie Jumalan luo ja rukoilee joka päivä että kaikki ihmiset seuraisivat Jeesuksen opetuksia.
Uskonnollinen hihhuli.

No nyt luulisi, että uskovaiset innostuvat.
Eipä se niin yksinkertaista olekaan.

Akiane on liian villi. Ei ole antanut valjastaa taidettaan yhdenkään kirkkokunnan imagonkohottajaksi eikä uskonnollisten johtajien kontrollin alaisuuteen. ”En kuulu milleen kirkkokunnalle enkä uskonnolle. Minä kuulun Jumalalle. Jeesus on minun korkein auktoriteettini.”
Sillä tavalla ei kirkkojen tukea saa.
Mutta on varmasti yhtenä syynä siihen, että teokset ovat niin innostavia. Ei ole ollut rasitteenaan uskonnollisia traditioita kahlitsemassa eikä amputoimassa ilmaisua.

Ainakin Suomessa uskovaisten piirit ovat vaienneet tehokkaasti tapaus Akiane Kramarikista kun taas new agelaiset enemmänkin ovat hänestä olleet kiinnostuneita.
Joka sekin on heittänyt epäilyttävän varjon; jotain väärää täytyy tässä olla, jos kerran niissä piireissä suositaan.
Joskus sitä väärää etsitään niin innokkaasti että sokeudutaan näkemästä oikeaa.

Jokatapauksessa, Akianen taiteesta voi jokainen tehdä omia päätelmiään. Akianen Galleria löytyy tästä linkistä: https://akiane.com/ 
Ja  koostevideo tässä: https://www.youtube.com/watch?v=Y3g-lc8zfQk

Hänen kertomansa oma elämän- ja taiteensa tarina (englanniksi) tästä videolinkistä. Kannattaa kuunnella jos kielitaito riittää, on kyllä dramaattinen:
https://www.youtube.com/watch?v=Wm9BGxpf0hU


Googlettamalla löytyy lisää maalauksia ja muuta tietoa.
Akianen facebook sivulta voi seurata ajankohtaisia uutisia.

Toivon totisesti, ettei näin inspiroiva tarina ole huijaus. Olisikin surkeaa, jos tämä(kin) osoittautuisi flopiksi.


-Ulla Rautiainen-

2 kommenttia:

 1. Akiane Kramer on sanonut että Jeesus on sanonut olevansa tie, totuus ja valo. Siis valo (joka new agessa on tärkeää), ei elämä. Ja että hän uskoo että jumalan luo olevan monta tietä.
  Kyllähän tuo epäilyksiä herättää.
  Koetella saa ja pitää, onhan ennustettu että lopun aikoina moni uskovakin joutuu eksytykseen.

  VastaaPoista
 2. Joh 8:12 Jeesus todellakin sanoo,jos kreikankielistä alkutekstiä luetaan, eikä epätarkempaa suomennosta "εγω ειμι το φως"(ego eimi to fos)eli sananmukaisesti minä olen valo. Fos=valo, kuten jokainen kreikan sanakirja sen kääntää. Englanninkielisissä Raamatuissa, joita Akianekin lukee, on tämä käännetty oikein: "I am the light".
  Newagelaisuuden ehkä suurin vaara on, että aletaan "oikeaa uskovaisuutta" määrittelemään newagelaisuudesta lähtöisin sillä tavalla, että kaikki asiat, jotka newagelaisuudessa mainitaan, nimetään vaarallisiksi harhaopeiksi silloinkin, kun ne asiat olisivat myös Raamatussa. Eli käytännössä tällöin newagelaisuus nostetaan Raamatun yläpuolelle ja tärkeämmäksi oikeaoppisuuden mittariksi kuin Raamattu itse. Se, että newagelaisuus puhuu valosta, ei ole syy pyyhkiä Raamatusta ja itsensä Jeesuksen sanoista valo-sanaa pois.
  Mitä väitteeseen, että Akiane olisi sanonut Jumalan luo olevan monta tietä, mistähän yhteydestä ja mistä tarkoituksesta tuo irrallinen lause on otettu? Minä olen lukenut Akienen lausunnon, jossa hän sanoo Jeesuksen olevan ainoa tie Jumalan luo. Voisiko tuo "epäilyttävä" lause tarkoitaa, että uskoon voi tulla monin erin tavoin? Yksi vaikka lukemalla Raamattua, toinen kuulemalla sananjulistajaa, kolmas saamalla kiinnostuksen Jumalaan katsomalla kauniisti maalattua taulua?
  Koetella toki pitää eikä kaikkea sokeasti uskoa, mutta siinä on oltava varovainen ettei järkevä varovaisuus luiskahda noitavainoksi, jossa heppoisin perustein tuomitaan ihmisiä pahanpuoluelaisiksi vain koska ei itse ymmärretä toisenlaisen ihmisen tapaa ilmaista asioita.

  VastaaPoista