perjantai 1. heinäkuuta 2022

Hänen papilliset lähtiäissanansa



JEESUS …nosti kätensä ja siunasi heidät. Ja tapahtui, että hän siunatessaan heitä erkani heistä, ja hänet otettiin ylös taivaaseen kerrotaan Luuk. 24:50-51.

Oottekos ajatelleet, minkä voisi olettaa olevan se siunaus, jonka Jeesus siinä lähtiäissanoiksi lausui?
Johtolankasanat ovat ”nosti kätensä”.

On yksi ikivanha siunaus, jota kutsutaan Nesiat Kapayim eli käsien kohotus siunaukseksi. Siunaus, joka tunnetaan myös Birkat Kohanim eli pappien siunauksena, koska papit aina Aaronista alkaen lausuivat sen kohottaen kädet tietynlaiseen sormienasentoon.

Me tunnemme sen Herran siunauksena:
”Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua; Herra valistakoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen; Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan.” 4Moos 6:24-26

Tätä siunausta kutsutaan myös ”kolminkertainen” tai ”kolme yhdessä siunaus”, koska se alkaa kolmella sanalla, koostuu kolmesta osasta, kutsuu Jumalaa kolmesti, jokainen kolmesta siunauksesta alkaa jud-kirjaimella.

Ja se mainittu kohotettujen käsien tietynlainen sormiasento näkyy kuvassa olevassa synagogan mosaiikissa.
Kyllä, juuri tästä siunauksesta se on kopsattu Star Trek leffaan. Leonard -Spock- Nimoy oli juutalainen ja näki tämän käsieleen synagogassa ja teki siitä vulcanilaisen tervehdyksen.

Sormet on jaettu kolmeksi nipuksi, niin että siinä voi nähdä kolmisakaraisen shin kirjaimen ש joka on El Shaddain, Jumalan yksi hepreankielisestä nimistä tunnus.

Ja nyt voi itsekukin miettiä, mitä tästä kolminkertaisuudesta tulee mieleen.

Huomaa myös, että Raamatussa sanat puhutaan kieliopillisissa yksiköissä kohdistaen sinuun, eikä monikkomuodoissa teille kuten kirkoissamme on tapana, ajatellen Jumalan kohtaavan ihmiset yksilöllisen henkilökohtaisesti eikä yleisenä joukkona.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti