perjantai 29. huhtikuuta 2022

Kulmakiven salaisuudesta




”Se kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on tullut kulmakiveksi”
sanoi Jeesus itsestään. Lause oli lainaus Psalmi 118:22 jossa se kulmakivi on ראש פנה rosh pinnah, eli pääkulmakivi.

Psalmin edellinen jae on: ”Minä kiitän sinua siitä, että vastasit minulle ja tulit minulle pelastajaksi.” Pelastajaksi tuossa hepreaksi on Jeshuaksi eli Jeesukseksi. 

Joten oli se aika osoittavasti sanottu.
Ja hylkäys oli suurempi kuin uskonnolliset johtajat kuvittelivat: ”kivi” even אבן voi nähdä yhdistelmänä sanoista בן ja אב - poika ja isä. Joten ei siinä hylätty pelkästään Jeesusta vaan hänen Taivaallinen Isänsäkin.

Sitähän Jeesuskin sanoi Luuk. 10:16 ”joka minut hylkää, hylkää hänet, joka on minut lähettänyt”, koska ”Minä ja Isä olemme yhtä" Joh. 10:30.

Kulmakiven tapaamme Jesaja 28:16 ”näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä lasken Siioniin peruskiven, koetellun kiven, kalliin kulmakiven, lujasti perustetun; joka uskoo, se ei pakene.”

Myös Job 38:6 ”Mihin upotettiin sen perustukset, tahi kuka laski sen kulmakiven”

Siinä kysytään Maailmankaikkeuden Suurinta Arkkitehtia ja historian perustusten Rakentajaa.

Kulmakivi oli pääkivi, jolla perustus seisoi ja seremoniallinen ensimmäinen kivi, joka osoitti rakentamisen alkamista.

Juutalainen traditio kertoo että se peruskivi eben shetiyya, josta maailman luominen lähti alkuun on se kivi, joka seisoi Jerusalemin Temppelin sydämessä, Kaikkein Pyhimmässä ja jonka päälle Liitonarkki oli sijoitettu.

Talmudissa kuvataan sen kiven olleen kolme sormea maata korkeampi ja että Toisen Temppelin aikana, kun Liitonarkkia ei enää ollut ja kivi oli Kaikkein Pyhimmän ainut kalustus ylipappi Suurena Sovituspäivänä asetti suitsukkeen ja pirskotti uhriveren kiven päälle. 
Sanotaan vielä että veri pirskotettiin ”kuin se joka ruoskii.”

Ymmärtämättä, mistä moinen ruoskimistapa oli tullut – sitä ei Tooran laissa ole – ylipapit tietämättään teolla profetoivat Messiaan, jota kivi edusti joutuvan sovitustehtävässään ruoskituksi.

Kivet huutavat…

…että Jeesus on se täydellinen kulmakivi, Hän, josta koko elämämme riippuu, Elävä Temppeli, joka lunastaa meidät.

Tämä on se, mihin Jeesus viittaa Matt.16:16-18 ”tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani” eikä se kallio suinkaan ole Pietari, vaikka paaviutta puoltava teologia niin kuvitteleekin vaan se, mitä Pietari sanoo Jeesuksesta: "Sinä olet Kristus, elävän Jumalan Poika".

Että se, että Jeesus on Messias ja Jumalan Poika on se perustus, jonka varaan seurakunta rakentuu. Että se kivi, joka oli perustana ensin maailman luomiselle ja sitten Temppelille oli esikuva Todellisesta Peruskivestä, jonka varaan Jumalan Valtakunta ja jumalasuhteemme rakentuu.

Eikä varmaan sattumaa sekään että kivi oli kolme sormea korkea. Kolme kun on se numero, joka myös olennaisesti liittyy Jumalaan.

Tämäkin näyttää siis, että jokainen Temppelin esine ja seremonia tavalla tai toisella osoitti Jeesukseen.


- Ulla Rautiainen -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti