maanantai 17. kesäkuuta 2019

Jeesuksen persoonasta


Verbaalisesti lahjakas: missään tilanteessa ei kukaan onnistunut laittamaan hänelle jauhoja suuhun. Kaikkia hän ei saanut vakuuttuneeksi, mutta sanattomaksi hän ei koskaan jäänyt. (Paitsi silloin kun käytti vaikenemista tarkoituksellisena tehokeinona.)

Vahvatunteinen ja fiiliksiään avoimesti näyttävä: ilot, surut ja vihastumiset räiskyivät aidolla Lähi-idän ihmisen railakkaalla tempperamentilla.

Erehtymätön: missään evankeliumien kohdassa ei löydy tapausta, jossa Jeesus olisi tehnyt virheitä, mokannut tai möhlännyt missään. Hänen ei tarvinnut pyydellä anteeksi, korjailla eikä ottaa uusiksi mitään. Ristillä hän sovitti muiden syntejä, ei omiaan.

Itsevarma: tiesi tasan tarkkaan mitä oli tekemässä ja minne menemässä. Ei epäröinyt, jahkaillut, hermoillut, häilynyt eikä varsinkaan kysellyt keltään ihmisiltä ohjeita eikä lupia tekemisilleen.
Suorastaan itsepäinen: kun päätti jotain tehdä niin teki sen myös vaikka vastustusta kuinka olisi ollut.

Missioonsa omistautunut: se aika, jona julkista toimintaansa toteutti, ovat pelkästään sen tekemistä. Ei mitään sivubisneksiä, oheistoimintaa, muita harrastuksia tai muita sektoreita elämässä. Ei vapaapäiviä tai lomia tehtävästään. Kun hän alkoi missiotaan toteuttaa, hän teki sitä satatäysillä ja pelkästään. Harva aspergerikaan pystyy niin perusteellisen totaaliseen yhteen asiaan uppoutumiseen.

Identiteetistään tietoinen: oli jo 12 vuotiaana selvillä todellisesta Isästään ja alkuperästään eikä missään vaiheessa myöhemminkään osoittanut minkäänlaista epäilystä asemastaan maailmankaikkeuden järjestyksessä.

Luotti kuulijoidensa älyyn: ei antanut kaikkia opetuksiansa valmiiksipureksittuina ja läpiselitettyinä vaan usutti ajattelemiseen ja itseoivaltamiseen.

Jopa rasittavan suorapuheinen: moitti, torui, oikaisi opetuslapsiaan vähän joka käänteessä. Fariseuksia halveksi avoimesti. Esim Matteus 23 koko luku on pelkkää fariseusten dissausta.

Rehellinen: ei kieroillut, viekastellut eikä manipuloinut. Oli kaikissa tilanteissa sama; ei muuttanut sanomaansa eikä käytöstään hyväksynnän takia.

Salaperäinen: ei julistanut eikä näyttänyt julki jumalsyntyisyyttään eikä todellista olemustaan eikä juurikaan kertoillut elämästään ennen ihmiseksituloa (ihan lähintä lähipiiriään lukuunottamatta muutamassa poikkeustapauksessa). Antoi seuraajiensa itse hoksata kuka oikein oli. Henkilökohtaisen rukouselämänsä hoiteli yksinäisyydessä jossain vuorilla jossa ei ollut ihmisiä näkemässä.

Karismaattinen persoona: sai ihmisjoukot pitämään itsestään ja uskomaan häneen: ”sillä hän opetti heitä niinkuin se, jolla valta on, eikä niinkuin heidän kirjanoppineensa.”

Kohteli ihmisiä heidän persoonansa, ei asemansa mukaan: tittelit ja arvonimet eivät tehneet häneen mitään vaikutusta. Näki arvoa niissä joissa ei kukaan muu.

Lahjomaton: Ei yrittänyt miellyttää valtaapitäviä, ei tehnyt kompromisseja saadakseen hyväksyntää, seurusteli huonomaineisten ihmisen kanssa pilaten niin omankin maineensa ja teki provosoivan avoimesti asioita, joilla sai uskonnollisten johtajien vihat päälleen.

Vastusti autoritaarisuutta: Matteus 23 luvussa kieltää uskonnolliset auktoriteetti asemat joissa joku ihminen tulisi Jumalan ja ihmisten väliin. Hierarkioihin perustuvassa maailmassa julistus ”te olette kaikki veljiä” oli kerrassaan radikaali idea. Ei itsekään pakottanut ketään mihinkään eikä väkisin sitonut seuraajiaan itseensä.

Itsenäinen ja riippumaton: toimintansa nousi täysin ”omalta pohjaltaan” ilman kenenkään ihmisten tukea, suosituksia eikä valtuutuksia. Aikuisiällään ei antanut kenenkään ihmisen kontrolloida itseään eikä ollut tilivelvollinen kenellekään.

Täydellisesti Isän Jumalan ohjauksessa: ei ikinä tehnyt mitään mikä ei kuulunut Isän suunnitelmaan. Noudatti ennemmin Isän tahtoa kuin omaansa.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti