perjantai 16. marraskuuta 2018

Jobilta opittua


Jobin kirja on yksi Raamatun kiinnostavimmista kirjoista.
Sopii käänteiseksi sielunhoito-oppaaksi: Miten Ei Tule Puhua Kärsivälle Ihmiselle.
Rautalankamalli siitä, että vaikka Raamattu kokonansa onkin Jumalan Sanaa, niin se ei silti kokonansa ole Jumalan Sanoja.
Eli kaikki, mitä Raamatussa on, ei ole tarkoitettu ilmaisemaan Jumalan tahtoa eikä suuriksi viisauksiksi saati sellaisenaan noudatettaviksi. Niihin osiin, jotka eivät ole suoraan Jumalan suusta tulevaa ”näin sanoo Herra” -puhetta tai Jeesuksen repliikkejä on syytä suhtautua varauksellisesti.

Raamattu sisältää kyllä Jumalan puhetta, mutta myös ihmisten sanoja ja jopa paholaisen sanoja. Siksi on otettava huomioon kuka puhuu, kenelle puhuu, missä tilanteessa ja missä tarkoituksessa.
Eivät edes kaikki Jumalan sanomatkaan ole tarkoitettu kaikille eikä kaikkiin tilanteisiin eikä edes kenenkään noudatettaviksi (kuten kehoitus Jobille opettaa Jumalaa).
Tarkoittaa, että vaikka Raamattu on Jumalan luomus, on osa sisällöstä tarkoitettu näytiksi siitä mitä eri henkilöt missäkin tilanteissa tekevät, ajattelevat ja ymmärtävät.
Jotkut ovat varoittavia esimerkkejä.

Kuten Jobin neljästä kaverista kolme; teemanilainen Elifas, suuhilainen Bildad ja naemalainen Soofar, joiden suulaat puheenvuorot on talletettu Jobin kirjaan, mutta joihin Jumalan viha syttyy kun puhuvat pelkkää lööperiä.
(Siitä saakin miettiä, että jos Raamatussa ei olisi sanottu että näitten puheet ovat vääriä otaksumia, niin ottaisimmeko ne ohjeellisina ”koska se on Raamatussa”. Ja että onko siellä enemmänkin semmoista, josta ei ole sitä suoraan sanottu, mutta joka pitäisi itse vääräksi tunnistaa?)

Luvusta 38 alkaa Jumala itse puhua (hieman sarkastissävyisesti) ja se onkin sitten pelkkää verbaalista juhlaa (vaikka jo edellisetkin puhujat yltävät melkoiseen verbaaliakrobatiaan).

Jobin kirjasta tekee erityisen kiinnostavan että siinä on lukuisia mystisiä ja kryptisiä viittauksia outoihin juttuihin. Mitä otuksia ovat leviathan ja behemot? Kuka on kauhujen kuningas? Pimeyden asuinsija? Mitä ovat taivaan lait? Jne...
Entä mikä juttu oikein oli se alussa taivaasta kuvattu kohtaus, jossa Jumalan pojat (keitä ne ovat?) ja saatana tulevat Herran eteen? Ja miksi saatana oli ollut maata kiertämässä ja siellä kuljeksimassa?
Kysymyksiä, joista on väännetty vaikka minkälaisia selityksiä.
Mysteerejä, jotka kaikkien selitysten jälkeen kuitenkin tahtovat jäädä mysteereiksi.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti