torstai 4. elokuuta 2016

Ystävä sä lapsien...


Tämän päivn Hesarissa uutisoidaan, että Malesiassa vaaditaan lapsiavioliittojen kieltämistä. Siis vasta vaaditaan, toteutumisesta ei ole tietoa ja vasta nyt. Siellä on tapana, että lapsenraiskauksesta narahtanut mies avioituu uhrinsa kanssa ja sillä tavalla välttää rangaistukset. Tällä hetkellä se on vielä sallittua.

Viikko sitten Hesarissa oli uutinen 60-vuotiaan afganistanilaisen uskonoppineen avioitumisesta 6-vuotiaan tytön kanssa. Mies on pidätetty. Hän väittää tytön vanhempien luovuttaneen lapsen hänelle uskonnollisena uhrilahjana, tytön vanhemmat sanovat, että lapsi siepattiin.

Merkillepantavaa on, että ukko ei ilmeisesti ole mieltänyt tekoaan lapsenraiskaukseksi, koska ei pedofiilisia halujaan harjoittanut salassa, vaan meni avoimesti naimisiin. Hän ei myöskään käsitä rikkoneensa tytön itsensä oikeuksia, vaan kiistelee siitä, luovuttivatko tytön vanhemmat lapsen hänelle vapaaehtoisesti vai oliko teko tehty ilman lapsen vanhempien siunausta. Eli siis rikkoiko hän tytön omistaneen isän oikeuksia päättää kelle lapsensa myisi.

Sitten on tietysti vielä kysymys siitä, millaista sellainen uskonnollisuus on, joka vaatii eläviä lapsia uhrattavaksi?

Useimpien meidän mielestä teko on törkeydessään pöyristyttävä. Kyseisen uskonoppineen mielestä todennäköisesti pöyristyttävää on, että hän on nyt vankilassa.

Niillä seuduilla kun ikiajoista lähtien on ollut tapana naittaa tytöt, tytön itsensä mieltä kysymättä iässä, joka meidän käsityksemme mukaan on lapsenraiskaus. Kun kaikki tekevät niin, ei siinä mitään kieroutunutta nähdä, yleinen käytäntö on myös hyväksytty käytäntö. Edelleenkin, vaikka se useimmissa paikoissa virallisesti olisikin laitonta, tapahtuu sitä yhä kaikkialla Lähi-, Kaukoidän ja Afrikan syrjemmissä puskissa ja vuoristokylissä, joissa vielä eletään tuhansia vuosia vanhojen lakien ja tapojen mukaan.

Tästä päästään sitten Raamattuun. Huomioitavaa on, että Raamatussa ei naisten avioitumisikiä kerrota. Lastensaanti-iätkin vain niissä tapauksissa, kun ensisynnyttäjä on luonnottoman vanha sikiämään ja kyseessä ihmetapaus.

Raamatunkertomusten morsiamet olivat vallitsevan tavan mukaan todennäköisesti hyvin nuoria tyttöjä. Niin nuoria, että Jumala on katsonut hyväksi jättää laittamatta sitä raamatunlehdille luettavaksi. Kaukaa viisaana Jumala ymmärsi, että tulevina aikoina, jolloin kieroutunutta järjestelmää vihdoin alettaisiin korjata ja pienille tytöille suotaisiin muutakin arvoa, kuin nuorta lihaa himoitsevien ukkojen seksileluina olemista, olisi parempi, ettei Raamatusta löytyisi tukea vanhan käytännön jatkamiselle. Sillä ihan varmasti löytyisi paukapäitä sananselittäjiä todistamaan, että mikä tahansa tapa on ”raamatullinen” eli Jumalan hyväksymä, jos Raamatussakin niin tehdään.

Eikö muka?

Vaikka Hesarin uutinen oli Afganistanista, löytyy näitä lapsirakkaita setiä meiltäkin. Suomalainen lestadiolaisliike on tullut suorastaan kuuluisaksi toistuvista pedofiliaskandaaleista, ja on niitä paljastunut jehovan todistajien ja helluntailaisuudenkin piirissä. Muualla länsimaailmassa katolilaisuus, mormoonit ja amishit ovat olleet esillä tässä asiassa.

Tyypillistä näissä tapauksissa on, että tekijät ovat olleet uskonyhteisön arvostettuja miehiä; puhujia, opettajia, johtajia, saarnamiehiä. Kulissien takana on jopa tiedetty uskonveljen ”hairahteluista” kuten näissä piireissä yleensä asiaa vähättelevästi ilmaistaan ja tekoja piiloteltu ja tekijöitä suojeltu, koska ”veli tekee niin tärkeää evankeliumin työtä”.

Uskonyhteisöt sisältäpäin ovat olleet käsittämättömän avuttomia pysäyttämään ja saamaan oikeuden eteen keskuudessaan mellastavia lastenraiskaajiaan, silloinkin kun asia on ollut jo ainakin sisäpiirin tiedossa. Vasta poliisien puuttuminen asiaan ja isot otsikot iltalehdissä ovat saaneet rikolliset häpeään ja oikeuden eteen.

Ja on sitten käynyt niinkin, että tuomion kärsittyään raiskaajasetä on palannut takaisin seurakuntaan – ei katuvana syntisenä, vaan polleasti puhujanvirkaan taas muita opettamaan ja yhteisöä johtamaan. Pahimmassa tapauksessa uhri (siis pieni lapsi) on syyllistetty syntiseksi viettelijäksi ja yhteisön hylkiöksi.

Lasten uhraaminen itseään hillitsemään kykenemättömien miesten irstailun alttarille on siis katsouttu evankeliumin työn jatkumisen väärtiksi.

Yhteisöissä, jotka suurella paatoksella mainostavat itseään, oppejaan ja käytäntöjään raamatullisiksi.

Vaikka Jeesuksen ohje lasten hyväksikäyttäjien kohtelulle oli yksinkertainen: myllynkivi kaulaan ja mereen (Matt.18:6).

Huomioitavaa on, että lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on yleisintä niissä uskonnollisissa yhteisöissä, joissa naisten asema on heikko. Joissa Raamatun (tai muun pyhän kirjan) kirjaimelliseen lukutapaan vedoten on naisten äänet vaiennettu, joissa johtajuus on varattu pelkästään miehille ja joissa naisten on oltava alamaisia miehille.

Näillä asioilla on yhteys.

Normaali, terve mies ei yleensä edes tunne seksuaalista viehätystä lapsivartaloita kohtaan. Itsensä kanssa tasapainossa oleva ihminen haluaa tasa-arvoisen, aikuisen kumppanin, jonka kanssa elää aikuisen elämää.

Yhteisössä, jossa naiset on alistettu vajaavaltaisen lapsen asemaan miesten kukkoillessa kukkulan kuninkaina miesten ja naisten suhde muistuttaa enemmän lapsi-vanhempi-suhdetta kuin kahden aikuisen kohtaamista. Kun naisia kohdellaan alentavan holhoavasti kuin lapsia, ero aikuisten naisten ja lasten välillä hämärtyy, eikä lapseen kohdistuva seksuaalinen halu tunnut enää oudolta eikä oikeastaan paheksuttavaltakaan.

Siihen lisätään, että naisten pokkuroidessa alamaisina valta-aseman pöhöttämille miehille miesten egot paisuvat sellaiseen hybrikseen, jossa ei enää ole mitään käsitystä oikeasta ja väärästä kun omasta käytöksestä on kyse. Kaikki tuntuu luvalliselta kun itsellä on valta määrätä säännöt ja hyvä-veli-verkosto ympärillä suojelee.

Näissä yhteisöissä Raamattu-uskollisuudesta puhuminen on vain savuverho, jonka taakse piilotetaan miesten valtapyyteet ja alistamishalu. Raamattua käytetään valikoiden ja tarkoitushakuisesti yhteisön johtajien valta-aseman pönkittämiseen. Kun sananselitysoikeus on pelkästään miehillä, on selvää, että Raamattua luetaan miessukupuolen eduksi.

Pinnallisesti, räikeän valikoiden, asiayhteyksiä huomioimatta ja kokonaishenkeä kunnioittamatta. Tavalla, jolla saadaan vaikutelma, että hengellisen yhteisön tärkein johtamisen väline on kivekset. Sen sijaan vaikkapa vaatimus hyvästä todistuksesta ulkopuolisilta (1.Tim.3:7) lykätään huoleti syrjään kun vankilassakin lusinut ja lööpeissä maineensa ryvettänyt petosetä haluaa säilyttää paikkansa uskonnollisena auktoriteettina.

Tällainen yhteisö ei ole turvallinen naisille eikä lapsille, sen on käytäntö osoittanut.

Sen takia patistan jokaista, varsinkin naista omatoimiseen raamatunopiskeluun. Mitä useampi tietää, mitä se kirja oikeasti sisältää, sitä vaikeampi on toisen sukupuolen korottaa itseään toista ylemmäksi sananselittäjäksi ja yrittää viedä läpi puolueellisia tulkintoja, jotka johtavat kauhistuttaviin tekoihin.

Ulla Rautiainen

2 kommenttia:

  1. Tottakait rikollisuus pitää kitkeä pois ja rikollisten vastata teoistaan! Mutta väitätkö, että yhteisöllisyys olisi mikä tahansa, ei rikollinen yrittäisi kiemurrella vastuutaan käyttämättä väärin valta-asemaansa? Jos uskovainen käyttää sovintoa aseenaan, mitä "kunnon" kansalainen käyttäisi. Oisko jotain tappamiseen liittyvää? Ullalla, niinkuin valtaosalla väestöstä on näköjään johdonmukaisen päättelykyvyn puutetta. On niin paljon kommentteja asioista mistä ei oikeasti tiedetä. On helppoa lukea vaikka iltasanomat tai muita lehtiä ja olla sitten sitä mieltä ilman suodatinta. Mutta, antakaapa mietteitä mitä tavallisesti viikonloppuisin kaupungilla tapahtuu. Ihmiset toilailee, kaikki on ok kännin varjolla. Ja ei, ei tietenkään kantaväestössä ole pedareita tai naisten alistajia. Petetään ja sit karataan. Sekin on hyvä vaihtoehto jossain määrin ja oikeastaan aina jos on oikea syy laittaa pillit pussiin missä tahansa väestökulttuurissa. Mutta lopuksi sanoisin vain sellaisen asian, minkä kaikki ihmiset voisivat sisäistää, " kun pitää huolen vain omasta perseestä, kaikilla menisi paremmin". Jess, rikolliset ruotuun, pedareilta munat pois tai se myllynkivi kaulaan ja menox ja hankalille täteille hiekanpoistaja emättimeen. Ugh! Vielä sen verran, et kuka setä pääsi vielä puhujan pönttöön tehtyään tuollaisen teon? Eikä naisia saa alistaa, rakastakaa vaimojanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitahan seuraavan kerran viestisi omalla nimelläsi, niin saa muutkin tietää kuka neropatti tämän älynväläyksen on tuottanut.

      Poista